I vuxen ålder har jag alltid ifrågasatt staten och världspolitiken. Jag har alltid undrat vad som pågått bakom kulisserna. Visst har jag misstänkt att det råder korruption och maktmissbruk, men att politiker och världsledare skulle vara så här odiskreta med sina angelägenheter, trodde jag aldrig. Carl Bildt försvarar Sveriges vapenhandel och de övervakningssystem man tillfört Libyen med kommentarer om att det främjar demokratin där. Italien och öst Europa kräver solidaritet av EU medlemmarna och vill ha restriktioner när det gäller den flyktingström som riskerar att följa upploppen i Mellanöstern (framför allt Libyen). I veckan kom besked att det vittnesmål som ledde till Irak invasionen varit uppgjort, och att USA:s ända mål med invasionen var att ta över oljan. Precis som de flesta misstänkte. Det samma gäller säkerligen kriget i Afghanistan. När man tänker efter på djupet, märker man snart att hela den här anti-islam rörelsen inte alls handlar om terrorism, utan om olja. För gott folk, som vi alla vet är mellanöstern regionen en region som har extremt mycket olja och naturresurser. Alla dessa politiska frigörelser, anti-terrorism tåg och människorätts krig under demokratins namn, går egentligen ut på att överta och exploatera den naturrikedom som finns i dessa områden. Man vill åt pengarna helt enkelt. Med demokrati och anti-terrorism propaganda kan västvärlden ”frigöra” de stackars förtryckta individerna i mellanöstern och döda terroristerna. Intressant egentligen hur man lyckats hålla uppe fasaden hittills och manipulerat miljontals människor. Men om vi tittar närmare ser vi sannerligen sprickor i fasaden och kan för en gång skull ta del av vad som sker bakom kulisserna.
Utanför mitt fönster...
Solen skiner in i mitt vardagsrum och lyser upp hela min tillvaro med sin lycka och sitt ljus. Framför mig förmedlar media protester på andra sidan jorden. Kampen om frihet! Förskjutning av makten? Människornas viljestyrka och mod etasar sig fast på min näthinna. Regeringarnas hat och motstånd får mig att förbluffas. Varför vill man döda människor som drömmer om frihet? Varför vill man döva hoppet? Makt. Pengar. Egoism. Därför.
Dödsantalet stiger. Förtrycket ökar. Media minskar rapporterna. Och hoppet får sig en törn. Men folk fortsätter kämpa. Allt detta, utanför mitt fönster.
Protesterna i Iran..
Alla hjärtans dag resulterade i massdemonstrationer från befolkningen i Iran runtom i landet. Oppositionsledarna blev satta i husarrest flera dagar innan och ett 20-tal protesterande blev fängslade. En man sköts till döds. En annan klättrade upp för en lyftkran och protesterade mot regimen med bilder på två politiska fångar som dödats av regimen. Efter en stund lyckades milisen ta ner demonstranten få lyftkranen och man vet inte riktigt hur hans öde blivit (antagligen torterad, misshandlad och våldtagen som alla andra regim-kritiker, för att sedan bli avrättad). Demonstranterna möttes av batonger och tårgas. Flera tv-kanaler (regim kritiska) hotades med telefonsamtal där påstådda basijier hotade människor till livet om de deltog i massprotesterna. Utländska reportrar nekades visum och de som redan befinner sig i landet blev fråntagna sina rättigheter att rapportera om demonstrationerna. Internet har blivit långsammare och regeringen har blockerat utländska nyhetskanaler genom att skicka störningar (BBC, CNN, etc.). Idag visades ett klipp på hur ledarna i parlamentet uppmanade att bringa dödsstraff på sina tidigare kollegor Hossein Moussavi, Mehdi Karroubi och Mohammad Khatami, (före detta president och presidentkandidater / nuvarande oppositionsledare) då man menade att de är förrädare och lejda av USA och Israel. Därför bör de avrättas.
Sen hör man människor säga:
"Om Tunisien och Egypten kunde, varför kan inte Iran!"
Vi är alla med varandra (Vi håller ihop)
Alla hjärtans dag...
Imorgon är det alla hjärtans dag. Dagen som döpts efter Sankt Valentin, en martyr inom katolicismen men som senare år kommit att firas världen över som "kärlekens dag" där man överöser sina kära med romantik och omtanke. Förra året vid den här tiden fick jag ett överaskande alla hjärtans dag vykort från fängelset. Kanske inte direkt det mest romantiska scenariot man kan föreställa sig, men så var det i alla fall. Varje år hoppas man att man får något av nära och kära; rosor, gåvor, kärleksproklameringar - you name it. Men i år hoppas jag bara på en sak - protester. Den 14 februari i år förväntas massiva protester utbryta runtom i Iran. Det skulle vara den ultimata alla hjärtans dag presenten någonsin. Vi kan inget annat än vänta och se.
Jag har inte glömt..
Ni missade väl inte dokument utifrån igår på svt 2? I så fall rekomenderar jag att ni ser den på svt play. Den handlade om valet i Iran 2009 och demonstrationerna och konsekvenserna av det.
Efter att ha bevittnat den väcktes alla minnen från sommaren då människor i Iran protesterade mot regimen och hela världen höll andan i hopp om en ny revolution. Man undrar vad som hände med människornas kämparglöd. Vad som hände med längtan och drömmen om frihet och demokrati. Jag vet vad som hände. De skrämde ihjäl den. Tog död på den. Torterade, misshandlade och fängslade den. Bokstavligt.
Vi går vidare med våra vardagssysslor och dagarna passerar. Men vi har inte glömt. I alla fall inte jag.
Efter att ha bevittnat den väcktes alla minnen från sommaren då människor i Iran protesterade mot regimen och hela världen höll andan i hopp om en ny revolution. Man undrar vad som hände med människornas kämparglöd. Vad som hände med längtan och drömmen om frihet och demokrati. Jag vet vad som hände. De skrämde ihjäl den. Tog död på den. Torterade, misshandlade och fängslade den. Bokstavligt.
Vi går vidare med våra vardagssysslor och dagarna passerar. Men vi har inte glömt. I alla fall inte jag.
Mami... hahah..
Måste bara få dela med mig av dagens skönaste kommentar.
Sitter i bilen med min mamma på väg ner till stan. Hennes telefon ringer och i luren är det hennes vän som ber om en adress. Min mamma uppger gatunamnet men det hörs inte riktigt.
Vännen frågar: Hur var det nu? C som i citron?
Mamma svarar: Nej, C som i S.
Jag skratta så jag nästan började gråta!
Sitter i bilen med min mamma på väg ner till stan. Hennes telefon ringer och i luren är det hennes vän som ber om en adress. Min mamma uppger gatunamnet men det hörs inte riktigt.
Vännen frågar: Hur var det nu? C som i citron?
Mamma svarar: Nej, C som i S.
Jag skratta så jag nästan började gråta!
Egypten 2011 = Iran 1978..?
Det finns många paralleller att dra mellan revolutionen i Iran för drygt 30 år sedan och den massprotest som förekommer i Egypten idag. Demonstrationer från miljontals människor, general strejker och krav på avgång.
I Iran blev Shahen villig att gå med på en demokratisk konstitution och införde Shahpour Bakhtiyari som premiärminister, när han insåg att det var det ända sättet att tysta ner folkmassan. Men det var redan för sent, för samtidigt som folkmassorna samlades i Iran såg opportunisterna till att utnyttja dessa människors kamp till deras egen nytta. Khomeini propagerade hela Shah-regimens avgång och den 16 januari 1979 gick Shahen i exil. Man utsåg Khomeini till premiärminister och folkmassorna jublade. Äntligen demokrati! Det nyvalda parlamentet röstade igenom en konstitution som gav makt över militär och säkerhetstjänsten till den nyvalde premiärministern, som i sin tur inrättade domstolar som dödade oppositionella. Under de två första åren dödades uppskattiningsvis 50.000 personer. Man tog den amerikanska ambassaden som gisslan och Bakhtiari hittades avrättad i Paris.
Frågan är nu om El-Baradei kommer bli den nya Bakhtiari? Kommer Det Muslimska Brödraskapet agera som Khomeini gjorde och dra nytta av protesterna?
Om El-Baradei sätts till makten kan man spekulera om relationen till USA skulle vara den samma. Frågan är hur relationerna med Iran och arabvärlden skulle vara? Kommer man fortfarande köra i samma bana som Mubarak gjorde eller kommer man totalt att vända om och hitta nya lösningar och förbättra relationer. Om Det Muslimska Brödraskapet sätts till makten skulle CIA äntligen inte kunna skicka fångar till Egypten och man skulle få bättre relationer med Iran då Egypten och Iran inte varit väldigt benägna att samarbeta. Frågan är hur man skulle göra med grannen Israel? Förmodligen skulle man stänga av Suez kanalen, som man gjorde under sexdagars-kriget vilket i sin tur innebär att oljetransporterna får ta andra vägar och priset för olja skulle stiga.
Mycket står på spel när det gäller situationen i Egypten, och alla väntar ivrigt för att se vad som kommer att ske de närmaste dagarna.
Framtidens historia skrivs nu gott folk...
I Egypten har Mubarak upplöst regeringen men miljoner människor protesterar i hopp om demokrati och en regim utan Hosni Mubarak. Inte så långt därifrån i parlamentet i Iran väntar man ivrigt på att Mubaraks regimvälde ska kastas över och övertas av potentiella allierade som t.ex. det Muslimska Brödrarskapet. I London väntar Julian Assange på att utlämnas till Sverige för att (så som vi manipulerats till att tro) ställas inför rätta som en farlig våldtäktsman när det i själva verket är hans informations läckage av hemlighetsstämplade dokument om världsledningar, makt, ekonomi och politik som är ett hot. Inte mot allmänheten, utan mot staterna och företagen som är involverade. I "lilla landet lagom" (Sverige) rubbas IKEA's helylle image och vi får veta att Ingvar Kamprad är ett geni som utnyttjar det svenska pensionssystemet och undviker skattebetalningar till max. Vår framtids historia skrivs nu gott folk.
Samtidigt sitter vi alla andra här, så insyltade i våra vanor att det är pinsamt. Så manipulerade att vi inte ens kan skilja på fakta och fiktion. Så godtrogna och lamslagna att vi hellre låter oss styras till att konsumera, än att ställa oss upp och säga ifrån. Vår framtids historia skrivs nu gott folk, och vi är inte delaktiga. Vad hände med integritet? Vad hände med solidaritet? Vart tog vår lojalitet för mänskligheten vägen? Och varför kan vi inte längre tänka för oss själva? Låt oss ta tillbaka våra rättigheter. Låt oss ta tillbaka våran hjärnkapacitet. Låt oss skapa en revolution! Stäng av TV:n och var kritiska mot allt. Media, skolan, staterna, instituioner - ja, allt. Vår framtids historia skrivs nu gott folk, så se till att vara med att skapa den.